Платно за прохождане

Как да направиш прощъпулник – обичаи, питка, избор на предмети?

Прохождането на детето несъмнено е един от най-емоционалните моменти за родителите. А видиш ли как малките крачета вече стъпват смело, значи е време да се замислиш и за прощъпулника.

ТОВА Е СТАР БЪЛГАРСКИ ОБИЧАЙ, ПО КОЙТО СЕ ГАДАЕ КАКВА ЩЕ Е БЪДЕЩАТА ПРОФЕСИЯ НА ДЕТЕТО.

За целта то вече трябва да ходи стабилно, без да го държиш за ръка, и почти да не пада. Най-често това се случва между първата и втората годинка. Наскоро моя приятелка направи прощъпулник за нейното детенце и покрай него разбрах много интересни неща за тази стара традиция.

В кой ден е най-добре да се направи, какви предмети да сложиш, каква трапеза да подготвиш… С радост споделям всичко, което научих за прощъпулника и се надявам да бъде от полза и на теб!

ЗА ОБИЧАЯ ПРОЩЪПУЛНИК

Прощъпулникът съществува от незапомнени времена сред българските традиции и обичаи, свързани с децата и семейството. Той помага на родителите да разберат каква ще е професията на тяхното дете, за да го насочват в правилната посока. В различните краища на България този обичай е познат с различни имена. В района на Гоце Делчев, Хасково и Кюстендил е известен като „престъпулка”, в Смолянско – „преходница”, в Плевен го наричат „пощръпулник”, в Пазарджик „прощапалник”, в Монтана – „прохождана”, а пък в Сливенско – „пристъпник”. Всички тези имена обаче крият едни и същи обредни действия и символика.

КОГА СЕ ПРАВИ ПРОЩЪПУЛНИК?

Както вече разбра, щом детето може да ходи самичко, значи е дошъл моментът за прощъпулника. Най-добрите дни за извършване на ритуала, според църквата, са: понеделник, сряда (за да не сяда детето, а да е пъргаво) и неделя. Най-често родителите избират почивния ден, тъй като имат достатъчно време да се подготвят и да поканят гости.

Избери подходящ час за прощъпулника, съобразен с режима на детето. То трябва да се е наспало и нахранило, за да може спокойно да се включи в ритуала. Покани гостите сутринта, след като детето вече е хапнало или следобед, когато е станало от обеден сън. Все пак най-важно е то да е в настроение, за да мине всичко по мед и масло!

КОЙ ПРИСЪСТВА НА ПРОЩЪПУЛНИКА?

Можеш да поканиш бабите и дядовците, най-близките роднини и приятели. В някои краища на България прощъпулникът прилича на погачата, която се прави на 40-ия ден след раждането и на него присъстват само жени и деца. Ти обаче имаш свободата да поканиш, когото сметнеш за добре. Можеш да изпълниш обичая и в тесен семеен кръг.

КАКВА Е ТРАПЕЗАТА НА ПРОЩЪПУЛНИКА?

Трапезата трябва да е богата и на нея да присъстват най-вече сладки храни – сладка баница, локум, бисквити, курабийки и т.н.. Това се прави с цел животът на малчугана да е сладък и ведър. Най-важна на трапезата обаче е питката от бяло брашно, която се поднася с мед. Тя е и основен участник в самия ритуал.

ПИТКА ЗА ПРОЩЪПУЛНИК

Най-добре е ти сама да приготвиш питката за прощъпулника, за да вложиш цялата си енергия, любов и благопожелания към своята рожба. Питката се замесва рано сутрин от бяло пшенично брашно, пресято три пъти. Освен от майката, питката може да се приготви и от друг близък човек, който задължително е с двама живи родители. Според народните вярвания, само така детето може да се предпази от „лоши сили”.

ТОЗИ, КОЙТО МЕСИ ПИТКАТА, ПРЕДАВА ЧАСТ ОТ СВОЯТА СЪДБА И СИЛА В НЕЯ, ЗАТОВА Е ВАЖНО ДА Е БЛИЗЪК ЧОВЕК, КОЙТО НАИСТИНА ОБИЧА ДЕТЕТО.

Питката за прощъпулника няма украса, за да не се разпадне, докато се търкаля. В някои краища на страната, върху нея се прави отпечатък от стъпалата на детенцето и след това се изпича. Това е още един причина да приготвиш питката вкъщи, вместо да я поръчваш в пекарна.

КАКВИ ПРЕДМЕТИ СЕ СЛАГАТ НА ПРОЩЪПУЛНИКА? Идеята на целия ритуал е детето да си избере един от предметите, поставени пред него. Те символизират различни професии. Към който предмет посегне малчуганът, такава ще е бъдещата му професия. За целта избери няколко предмета, които заедно с таткото да решите на коя професия да съответстват.  НЕ СЕ УВЛИЧАЙ И НЕ ПОСТАВЯЙ ПРЕКАЛЕНО МНОГО ПРЕДМЕТИ, ЗА ДА НЕ ОБЪРКАШ ДЕТЕТО. НАЙ-ДОБРЕ Е ТЕ ДА НЕ СА В ЯРКИ ЦВЕТОВЕ И ДА НЕ ГИ Е ВИЖДАЛО ПРЕДИ.  Може предварително да си запишеш кой предмет на коя професия отговаря, за да не си измисляш, след като е вече избран.  Ето и няколко идеи:  * Книга – писател, учен, учител * Химикал – журналист * Черпак – готвач, ресторантьор * Стетоскоп – лекар * Ролетка – строител * Линия – архитект * Огледало – фризьор, гримьор * Паспорт – дипломат, пътешественик * Компютърна мишка – ИТ специалист * Портмоне – банкер, финансист * Калкулатор – счетоводител * Черта за рисуване – художник * Музикален инструмент – музикант * Топка – спортист * Самолет – пилот

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА САМИЯТ ПРОЩЪПУЛНИК? Когато питката е готова и изстине, постели бял чаршаф на земята. Много мамми поръчват специално изработен чаршаф, върху който е изписано името на детето. Разбира се, това не е задължително. В края на чаршафа постави избраните предмети. Търкули питката към предметите и подкани детето да тръгне след нея. Ако се търкаля гладко и лесно, детето ще бъде пъргаво и животът му ще бъде лек.

Предметите могат да са наредени директно на земята или на маса, шкаф, но трябва да са на такава височина, че детето да може да ги вижда добре и лесно да вземе този, който привлече вниманието му. След това вече ще знаеш с какво евентуално ще се занимава твоето мъниче.  Според едно старо поверие, ако след прощъпулника детето се спъва много и пада често, майката трябва да занесе метла в църквата, за да я осветят. След това с нея трябва да измете пред детето, за да не пада повече. Така сякаш символично изчиства пътя пред него от препятствия.  РАЗЧУПВАНЕ НА ПИТКАТА Първото парче от питката за прощъпулника се дава на детето, за да расте здраво и силно. След това майката трябва да раздаде останалите парчета, докато тича и подскача, за да може и нейното дете да бъде пъргаво и живо. Ако на празненството има деца, почерпи първо тях. Всеки, който си вземе парче от питката, трябва да го натопи в мед и да обиколи масата три пъти, може да тича и да подскача. Вярва се, че така всеки дава от своята сила, за да расте детето жизнено, весело и пъргаво.  На прощъпулника, на който аз присъствах, бяхме малко гости и майката реши да почерпи и съседите. Докато им носеше от питката, тичаше и подскачаше. А всеки, който получи парче, казваше: „Да проходи бързо и голям да порасте!”, „Където ходи, все добро да носи”! и любимото ми: „Където ходиш, празен да не ходиш!”. Така че и твоите гости могат да направят наричания от сърце, с които да орисат добро бъдеще на детенцето!

 

марки
Подреди по