Доставка

Информация за доставка

  • Информация за доставка

Как се доставят стоките и каква е цената?

 

        Доставката се извършва чрез куриерска услуга от трети лица, само за адреси на територията на България. Дикей Арт ЕООД доставя своите продукти, посредством нашия партньори-доставчици СПИДИ АД и ЕКОНТ ЕКСПРЕС ЕООД. Предлагаме доставка на територията на България, както до адрес на получателя, така и до офис на куриерска фирма СПИДИ АД и ЕКОНТ ЕКСПРЕС ЕООД

 

  • За поръчка на стойност над 100 лв, доставката на продуктите за територията на България е БЕЗПЛАТНА до офис на куриер.
  • За поръчки на стойност под 100 лв, разходите за доставката се покриват от клиента, съгласно тарифите на куриерската фирма. При попълване на формата за поръчка Вие имате възможност да изберете една от двете опции – доставка до адрес или до офис и с коя фирма доставчик да получите продуктите.
  •  В случай, че бъдат върнати продукти, доставени с безплатна доставка, от сумата за възстановяване срещу тези продукти се удържа стойността за доставка, която е заплатена от Дикей Арт ЕООД.
  • При смяна на продукти, които са изпратени с безплатна доставка, клиентът поема транспортните разходи в двете посоки.
  • Дикей Арт ЕООД,  не носи отговорност за неизпълнение на поръчка в случаите, когато клиента е посочил неверни, непълни и/или неточни лични данни, включително, когато е посочил непълен, неточен или фиктивен адрес или телефон.
  •  

Какъв е срокът за доставка?

 

        Доставката на налични артикули се извършва в рамките на 1-2 работни дни (считано от работния ден, следващ деня на поръчката). Въпреки старанието ни да доставим Вашата поръчка възможно най-бързо, доставката може да отнеме по-дълго време поради независещи от нас причини (напр. лоши метеорологични условия), за което ще бъдете уведомени от нас.

        Моля, обърнете внимание, че някои наши артикули се изработват след приемането на поръчка. Срока за изработка е в зависимост от нашата натовареност (времето е различно за различните артикули и е упоменато в описанието на продукта). Ние ще се свържем с вас за да уточним сроковете за изработка и доставка.

Какъв е начинът на плащане?

 

Плащането се извършва:

  • С наложен платеж при доставки на територията на България. Всички пратки, които изпращаме с куриерската фирма се заплащат с  „Наложен платеж“ като дължимата сума  се заплаща в брой на куриера, доставящ Вашата пратка, при получаването й.
  • С банков превод. Потребителят може да бъде обвързан от разпоредбите и условията и/или таксите на такава трета страна.

Има ли опция за преглед преди плащане?

 

Всички пратки изпращаме с опция „Преглед преди плащане“. Имайте предвид, че ако след прегледа преди плащане на артикулите, решите, че няма да заплатите артикулите и ще ни ги върнете обратно, то стойността на транспортните разходи в двете посоки – от и до нашия търговски обект, се поема от клиента.

Доставяте ли до чужбина?

 Да, извършваме доставки до чужбина чрез куриерска фирма СПИДИ АД, за Гърция и Румъния и Български пощи за други страни. Цената на доставката на международни пратки зависи от теглото и дестинацията. Методът на плащане при международни доставки е предварително чрез банков превод. Опцията „Преглед преди плащане“ не е валидна за международни доставки. За повече информация се свържете с нас.

 

* Цената на доставка може да варира спрямо тарифата на куриерската фирма и теглото на пратката Ви.

Ако Ви е необходимо издаването на фактура за покупката от нашия магазин, е необходимо при самата поръчка да впишете всички необходими данни за издаването ѝ, или да ги добавите в полето „Бележки“ при приключване на поръчката.